“ZAVAR” d.o.o. ZA TEHNOLOGIJU I KONTROLU ZAVARIVANJA
Ivana Dončevića 10, 51000 Rijeka, Croatia
Tel +385 51 628 160 Fax +385 51 624 834
Hrvatski English Italiano
MAGNETSKA KONTROLA (MK)
Magnetska metoda kontrole kvalitete koristi se za otkrivanje površinskih i podpovršinskih grešaka (približno do dubine 6 mm) kod feromagnetičnih materijala.

Zasniva se na principu magnetske indukcije. Oko vodiča kroz koji prolazi električna struja (magnetski jaram, magnetske elektrode) formira se magnetsko polje (istosmjerne ili izmjenične struje), čije silnice, po pravilu desne ruke, prolaze između ostaloga i kroz feromagnetični materijal koji se ispituje, odnosno koji je u kontaktu sa magnetskim jarmom ili magnetskim elektrodama.

Da bi se otkrila pukotina potrebno je da smjer silnica magnetskog polja bude što više okomito na pukotinu. Pospu li se magnetske čestice (suhe sitne čestice ili čestice pomješane sa vodom) po površini ispitivanog materijala, ako postoji pukotina okomito na smjer prolaska silnica magnetskog polja, sitne čestice će se okupiti oko pukotine.

Ova je metoda kontrole kvalitete jeftina i brza, ali ima ograničenje s obzirom na ne feromagnetične materijale, greške duboko ispod površine, te nemogućnost određivanja dubine pukotine koja je otkrivena kod feromagnetičnih materijala.

Na sljedećoj se slici prikazuje shematski princip magnetske metode i indikacija površinske pukotine.
DJELATNOSTI
  • BRODOGRADNJA
  • PROCESNA INDUSTRIJA
  • RAFINERIJE
  • OFF SHORE SUSTAVI
  • CIJEVOVODI, PLINOVODI


Više >

© Webdesign by www.firmus-grupa.hr